ARGE

Ar-Ge (Araştırma ve Geliştirme) Nedir?

Araştırma ve geliştirme, bazen Ar-Ge kısaltmasıyla da adlandırılır. Ar-Ge çalışmaları; insanın, kültürün ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bu dağarcığın yeni uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalardır. Ar-Ge, insan, kültür ve toplum bilgisini içeren bilgi birikimini artırmak ve bu bilgi birikimini daha da geliştirmek için kullanmak amacıyla sistematik bir şekilde üstlenilen yaratıcı çalışmaları kapsar.

Bir faaliyetin Ar-Ge olarak kabul edilebilmesi için beş temel kriteri karşılaması gerekir;

  • yenilik
  • yaratıcılık
  • belirsizlik
  • sistematiklik
  • aktarılabilir ve/veya tekrarlanabilirlik

Araştırma ve geliştirme, işletmeler ve hükümetler tarafından mevcut ürünleri, hizmetleri ve prosedürleri iyileştirmek veya tüketici ihtiyaç ve taleplerine dayalı olarak yeni inovasyonlar yaratmak için yürütülen bir dizi araştırma faaliyetidir.

Ar-Ge Nedir Kısaca

Araştırma ve Geliştirme, temel araştırma veya buluştan başlayarak endüstriyel fizibilitesini sağlayan tüm süreçleri bir araya getirir. Bu nedenle araştırma laboratuvarından fabrikada endüstriyel üretime geçmenin tüm adımlarıdır. Bu nedenle arge, bir keşif veya buluşun endüstriyel ve ticari uygulamaları olan yenilikleri geliştirir.

Ar-ge terimi, bir şirketin bilgiyi artırmak amacıyla gerçekleştirdiği tüm faaliyetleri ifade etmek için kullanılır. İnsan bilgisi hakkında olabileceği gibi kültür, toplum veya sadece işletme ve personeli hakkında da olabilir. İstatistiksel, ekonomik, muhasebe veya organizasyonel kategoriler geliştirmeyi amaçlayan stratejiler de araştırma ve geliştirme kavramına dahildir.

Argenin Önemi

Ar-Ge’nin ilkesi, olası tüm çözümleri öngörmek, aramak, aynı zamanda gezegene zarar verecek olan gibi anormallikleri aramaktır. Ar-ge, ihtiyaç duyulduğunda bir destek noktası olarak hizmet edebilir. Günümüzde işletmelerin büyümelerini sağlamak ve pazardaki liderlik konumlarını korumak için her zamankinden daha fazla yenilik yapmaları gerekiyor. Çoklu baskılar (üretim maliyetleri, küreselleşmeyle artan rekabet karmaşıklığı, pazarların hızlı ve karmaşık evrimi, teknolojik ilerlemenin hızlanması, vb.), inovasyonu rekabet edebilirliklerinin anahtarı olarak şirketlerin stratejilerinin merkezine yerleştirmeye itiyor. Araştırma ve Geliştirme işlevi, temel araştırmaya veya bir buluşa dayalı olarak endüstriyel fizibilitesine izin veren tüm süreçleri bir araya getirir.